RULIK MORGAN: Загроза конфіденційності корпоративної інформації в Україні спричинена зростанням популярності соціальних мереж

Висока популярність соцмереж, серед співпрацівників, підвищує ризик того, що про ваші секрети дізнаються конкуренти. 

Як обмежити поширення конфіденційних даних?

Стрімкий розвиток технологій ставить під сумнів ефективність традиційних способів захисту конфіденційної інформації. Сьогодні соціальні мережі розмили грань між робочим і особистим спілкуванням співробітників. Один їх необережний коментар — і дані про вашому бізнес-проект вже у ваших конкурентів. Саме цей факт все частіше підштовхує роботодавців до перегляду механізму захисту конфіденційної інформації своєї компанії.

Договір — це ваша безпека конфіденційності

Українське трудове законодавство не передбачає спеціального регулювання використання конфіденційної інформації, тому компанії все частіше укладають договори про її нерозголошення.

Важливо розуміти, що визначення конфіденційна інформаціяв договорі може бути досить широким. Так ви зможете врахувати можливі зміни в обсязі підлягає охороні інформації. Крім цього, воно повинно бути досить конкретним. Тоді не виникне сумнівів, яка саме інформація не підлягає розголошенню.

Що повинен врахувати роботодавець в договорі?

1. Обумовити конфіденційність будь-яких листувань з робочих питань, які відбуваються за допомогою некорпоративних засобів зв'язку, а саме за допомогою месенджерів та додатків. Звичайно, найкраще заборонити співробітникам їх використовувати. Але, з огляду на нинішні реалії, це практично неможливо. Зараз це найзручніші і швидкі засоби комунікації.

2. Деталізувати заборона на розголошення інформації в інтернеті будь-якими способами. У тому числі і в соціальних мережах.

Виток корпоративної інформації через соціальні мережі

Як врегулювати використання працівниками соціальних мереж?

Альтернативним інструментом може стати внутрішній документ компанії: політика використання соціальних мереж. Вона повинна бути обов'язковою до виконання, для цього на неї необхідно зробити посилання в трудовому договорі.

У трудовому договорі або у договорі тимчасової співпраці — має обов'язково бути Додаток про Захист та не розголошення іформації та відповідальність до трудового договору або договору тимчасової співпраці

Що потрібно додати у правила користування соціальними мережами ?

1. Не можете заборонити соцмережі? Вихід — обов'язкове використання «корпоративних» акаунтів, закріплених за корпоративними e-mail (або телефонними номерами) співробітників. Перевага — у вас завжди є до них доступ. Це необхідно для службових акаунтів, які використовуються співробітниками виключно в робочих цілях, окремо від особистих облікових записів.

2. Визначте обсяг інформації, яку можна розголошувати в соцмережах.

3. Встановіть обмеження контенту акаунтів співробітників, які можуть бути використані в робочих цілях. Наприклад, забороніть додавати в друзі в Facebook клієнтів, постачальників, покупців.

4. Заздалегідь подбайте про можливе використання співробітником особистих ноутбуків і інших гаджетів для роботи. І обмежте використання конфіденційної інформації в таких випадках.

 

Відповідальність співпрацівників у разі розголошення конфіденційної інформації?
  1. Інший аспект захисту конфіденційної інформації — її використання співробітниками після роботи. Для того щоб важлива для компанії інформація не опинилася у конкурентів, подумайте про впровадження положення про заборону на її розголошення протягом певного терміну (наприклад, декількох років). Обов'язково встановіть санкції за його порушення.
  2. Ви повинні розуміти, що навіть в разі застосування всіх необхідних заходів захисту і строгих договірних санкцій за порушення на практиці складно контролювати виконання таких вимог. Якщо в період трудових відносин у роботодавця є можливість через IT-відділ контролювати використання конфіденційної інформації співробітниками (доступ до корпоративної пошти і трафіку завантаження інформації на flash-носії), то у випадку з соцмережами практично неможливо відстежити кожен коментар, зроблений співробітником.
  3. Як навчити працівників не бовкнути зайвого? Які програмне забезпечення вирішує проблему витоку інформації? Як забезпечать контрольований доступ до соцмереж? Та як має відбуватися взаємодіяти з клієнтами і колегами, в соціальних мережах. Рекомендації seo експерта RULIK MORGAN по захисту корпоративної інформаціі в компанії

2 коментарі

Дмитрий Королев
Договір — це ваша безпека конфіденційності, згоден, але не во всіх організаціях Украинїнм, є правила безпеки у інтернет просторі. Дякую за обгрунтування. Врахуємо
Рулик Морган
МЕРЫ ПРЕДОСТОРОЖНОСТИ:
1. определить какая информация является конфиденциальная?
2. Установить на все рабочие компьютеры, программы мониторинга рабочего столы.

3. Создать ововещение для сотрудников и руководителей, случае превышения времени бездействия
4. Распределить доступы сотрудников. Ограничить к ресурсам не связанными с работой
5. Запрет доступ к социальным сетям в рабочее время (если сотрудников не работает в соц сети)
6. Создать корпоративный кодекс и доблестно соблюдать его
Останній раз відредаговано
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте