Харчові добавки та їх характеристики

Харчові добавки представляють собою штучно виведені компоненти або натуральні речовини, які додають в ті чи інші продукти, щоб задати певні характеристики. За допомогою даних елементів є поліпшити смакові якості, надати пікантності, або збільшити термін придатності виробів, захистити їх від різних бактерій, від яких вироби псуються дуже швидко.

Для чого потрібні харчові добавки?

Не варто плутати харчові добавки з БАДами. Вони мають кардинально інші властивості. У них відсутня будь-яка харчова цінність, і основне завдання — тільки змінити ту чи іншу властивість конкретного продукту. Також на відміну від БАДів вони не роблять активного впливу на організм людини. Немає позитивного впливу, але відсутнє і негативне.

У харчових добавок є кілька різних призначень:

  1. Органолептичні властивості. Вони орієнтовані безпосередньо на продукцію, її колір, запах, смакові якості. За допомогою добавок можна поміняти колір, наситити його, поліпшити аромат їжі, або посилити смак.
  2. Збільшений термін зберігання. У більшості випадків це консерванти. Всупереч поширеній думці, консерванти не є небезпечними елементами. Вони трохи змінюють структуру речовини, в яке потрапляють, роблять його більш стійким до негативних впливів. Внаслідок цього трохи змінюється кількість вітамінів. Наприклад, свіжовичавлений сік буде більш вітамінізованим і корисним, в порівнянні з консервованим. Але за відсутності такого (не сезон) підійде і виріб з консервантами.
  3. Полегшення обробки. Наприклад — розпушувачі тесту. Без таких речовин жодної господині не вдасться зробити гарне пухнасте тісто. Є й зворотні продукти — загусники. Вони переважно використовуються при виробництві желеподібних продуктів. Вони з'єднують молекули, максимально зближують їх. І тоді речовина стає більш міцним, з нього можна зліпити продукти різної форми.

Зверніть увагу також і на те, що безпека всіх харчових добавок строго контролюється Світовим Комітетом Охорони здоров'я. Тому на ринок, ніколи не надходить виріб, яке здатне завдати шкоди здоров'ю людини. Але не можна забувати про індивідуальну непереносимість тих чи інших речовин. Тому першу пробу будь-якого продукту слід робити в мінімальних дозах, щоб поспостерігати за реакцією вашого організму.

Детальніше про смакові добавки, харчові компоненти, консерванти на сайті . Тут пропонують продукцію різні інтернет-магазини, постачальники та виробники. Товари реалізуються оптовими і роздрібними партіями, що дозволяє приватним споживачам спробувати приготувати окремий продукт в домашніх умовах, використовуючи барвник, ароматизатор або підсилювач смаку.

Які бувають харчові добавки?

У глобальному сенсі все харчові добавки поділяються на 2 основні категорії: натуральні і штучні. У природі росте дуже багато трав, які певним чином впливають на ту чи іншу страву. Всі вони широко використовуються в кулінарії. До них можна віднести будь-які спеції, які є в шафках кожної господині. Натуральні харчові добавки витягуються з різних рослин, переважно — водоростей. На дні водойми вони накопичують різні властивості, які згодом можна перенести в ту чи іншу страву.


Штучні добавки також поділяються на два типи:

  1. Синтезовані речовини. Це аналоги натуральних харчових добавок, але які добуваються елементи видобуваються в лабораторних умовах штучним шляхом. Деякі натуральні добавки синтезуються точно так же.
  2. Штучні речовини. У таких природні аналоги відсутні, але це не означає, що вони погані або не рекомендовані до використання. До них переважно відносяться харчові барвники, оскільки ті дозволяють досягти неприродного кольору. Дуже багато харчових барвників використовується в азіатських країнах, наприклад, в Китаї, Індії або Кореї.

Зверніть увагу на те, що деякі спеції, які є у вашому будинку, є штучними харчовими добавками. Але це не змушує вас відмовитися від їх застосування, адже вони змінюють смакові якості в кращу сторону.

Люди в більшості випадків впевнені, що все, що ненатуральне, є поганим, шкідливим для людини. Насправді це зовсім не так. Наука не стоїть на місці, вона постійно розвивається, впроваджуються нові розробки в повсякденне життя. І різні наукові відкриття, розробки і технології зачіпають зокрема харчову промисловість. Якщо за допомогою науки людина навчилася робити ту чи іншу страву смачніше, або змінити його колір / аромат на більш апетитний, то чому не варто цим користуватися? Будь-які сучасні наукові розробки покликані поліпшити життя людини, а не нашкодити їй.



0 коментарів

Автор публікації заборонив додавати коментарі